• naše weby..
  • ..
  • .

Mozaika metodik a indikátorů udržitelného rozvoje

Mozaika metodiky a indikátory
udržitelného rozvoje

Metodický dokument

Koncepce výzkumu, vývoje a inovací Ministerstva zemědělství na léta 2016-2022

Zpracovatel/garant: Odbor vědy, výzkumu a vzdělávání

Popis dokumentu: Dokument nahrazuje „Koncepci zemědělského aplikovaného výzkumu a vývoje do roku 2015“ schválenou usnesením vlády ČR č. 113 dne 26.1.2009. Jejím hlavním cílem je prostřednictvím systémových manažerských řídících nástrojů zvýšit efektivnost využívání veřejných prostředků investovaných do výzkumu a přispět tak k rozvoji českého zemědělství, potravinářství a lesnictví v kontextu evropských a světových trendů v podmínkách očekávaných globálních změn. Současně také zajistit efektivní investování veřejných prostředků do agrárního výzkumu tak, aby přinášelo výsledky aktuálně využitelné pro rozvoj celého agrárního sektoru. Pro naplnění poslání a vize Koncepce 2016-2022 byly definovány tři klíčové oblasti, a to Udržitelné hospodaření s přírodními zdroji, Udržitelné zemědělství a lesnictví a Udržitelná produkce potravin. Tyto klíčové oblasti budou realizovány prostřednictvím devíti základních výzkumných směrů, mezi něž patří: Půda, Voda, Biodiverzita, Lesnictví a navazující odvětví, Rostlinná produkce a rostlinolékařství, Živočišná produkce a veterinární medicína, Produkce potravin, Zemědělská technika a Bioekonomie.


Indikátory v metodickém dokumentu

Koncepce výzkumu, vývoje a inovací Ministerstva zemědělství na léta 2016-2022
Udržitelné hospodaření s přírodními zdroji, udržitelné zemědělství a lesnictví, udržitelná produkce potravin
Půda
Půda
Voda
Voda
Biodiverzita
Biodiverzita
Lesnictví a navazující odvětví
Adaptační opatření v souvislosti se změnou klimatu
Ekosystémové služby v lesním hospodářství
Zdravotní stav lesa
Monitoring a inventarizace lesních ekosystémů
Zvěř a myslivost
Rostlinná produkce a rostlinolékařství
Genetická diverzita, šlechtění rostlin
Udržitelná produkce zdravotně nezávadných a kvalitních potravin a krmiv rostlinného původu
Rostlinolékařství, ochrana rostlin včetně ochrany skladovaných zemědělských produktů
Dostatečná a bezpečná rostlinná produkce
Nepotravinářská produkce
Adaptace rostlinné produkce na dopady změny klimatu a relevantní opatření ke zmírňování změny klimatu
Živočišná produkce a veterinární medicína
Genetika a genomika, šlechtění hospodářských zvířat
Reprodukce a reprodukční biotechnologie
Technologie pro živočišnou výrobu, welfare, systémy, etika a ekonomika chovu HZ
Výživa a krmení zvířat
Zdraví a diagnostika onemocnění zvířat, imunologie, farmakologie a imunoterapie, chemie a toxikologie
Produkční a preventivní medicína, kontrola antimikrobní rezistence, biosekurita a další oblasti
Produkce potravin
Výzkum složení potravinových surovin, potravin a jejich bioaktivních složek a jejich vlivu na lidské zdraví
Výzkum nových potravin a výrobních postupů a speciálních potravin pro definované skupiny obyvatel
Výzkum a vývoj moderních metod hygieny a sanitace v potravinovém řetězci
Technologie pro výrobu a přípravu potravin
Rozvoj nanotechnologií a výrobků na jejich bázi
Nové metody analýzy složení potravinových surovin, potravin a jejich vlastností
Zemědělská technika
Zemědělská technika
Bioekonomie
Bioekonomie
TISK
i